Viete, kto je Philip Knight? Ide o jedného zo zakladateľov spoločnosti Nike – najväčšieho svetového výrobcu športového oblečenia. Od roku 1962 prešla firma dlhú úspešnú cestu.  Za značkou Nike sa skrýva unikátny príbeh mladého atléta, ktorého prvotným cieľom bolo získať pre seba lepšiu športovú výbavu.  Vďaka veľkému odhodlaniu a podnikateľskému duchu sa mu časom podarilo omnoho viac. Poďte sa pozrieť na silný podnikateľský príbeh, ktorý aj napriek veľkosti značky doposiaľ mnoho ľudí nepozná.

Začalo to v Japonsku

Phil Knight, v roku 1962 24-ročný mladík, žil v Oregone a aktívne sa venoval atletike. Jeho  trénerom bol Bill Bowerman. Obaja túžili získať lepšiu obuv pre seba a miestnych športovcov. Na nejaký čas sa však ich cesty rozišli. Bill ostal trénovať na univerzite a Phil odišiel študovať podnikanie do Stanfordu. Tam sa začal zaoberať myšlienkou dovozu lacných, no kvalitných topánok z Japonska.

mlady-muz-phil-knight
Mladý Phil Knight (Zdroj: mensjournal.com)

Vydal sa do Ázie, aby oslovil spoločnosť Onitsuka, ktorá vyrábala obuv pod značkou Tiger. Phila ich ponuka upútala a dohodli sa na dovoze japonskej obuvi do Ameriky.

Tenisky predával z kufra auta

Na prvú dodávku tenisiek musel čakať viac ako rok.  Hneď ako prišli, ukázal ich svojmu bývalému trénerovi. Bol nadšený. V januári 1964 založili firmu Blue Ribbon Sports a začali s predajom. Skladovali ich vtedy v suteréne rodičovského domu Phila Knighta.

logo-znacky-blue-ribbon-sports

Knight predával tenisky športovcom a trénerom priamo z kufra auta. Obchádzal atletické štadióny v USA a ponúkal novinku v podobe japonskej obuvi. Rozbeh bol pomalší. Za celý rok  firma predala necelých 1 300 párov bežeckej obuvi.

Revolučný rok ´71

V roku 1965 prišiel do firmy dôležitý muž. Bol to prvý zamestnanec, Jeff Johnson. Ten predtým napísal list Knightovi o tom, ako sa mu pozdávajú tenisky Tiger.  Vraj keď stretával ľudí na ulici, obzerali si jeho nohy a pýtali sa, kde by také tenisky zohnali. Chcel byť toho súčasťou.  Knight mu teda ponúkol pozíciu predajcu. A za každý predaný pár tenisiek sľúbil 1,75 dolára. Takto jednoducho sa dostal do firmy muž, ktorý v roku 1971 urobil pre značku zásadnú vec. Blue Ribbon Sports sa premenovala na Nike, čo bol práve jeho nápad. Inšpiroval ho sen o gréckej bohyni víťazstva Niké.

mlady-muz-jeff-johnson
Jeff Johnson (Zdroj: Timetoast.com)

Nová značka, samozrejme, potrebovala aj nové logo. Na Knightovu žiadosť logo navrhla mladá študentka grafického dizajnu, Carolyn Davidsonová. „Zasa tak veľmi sa mi nepáči, ale myslím, že si ma časom získa,“ povedal Knight o slávnom logu, za ktoré zaplatil smiešnych 35 dolárov. V roku 1974 si ikonickú fajku „Swoosh“ nechala firma zaregistrovať. A Carolyn sa stala akcionárkou firmy Nike.

zena-okuliare-nike-carolyn-davidsonova
Carolyn Davidsonová, autorka loga Nike (Zdroj: Portland University)

Nová technológia vznikla v kuchyni

Aj keď  predávali pomerne kvalitné tenisky, neustále sa ich snažili inovovať. V roku 1970 pri svojich experimentoch využili waflovač z vlastnej kuchyne. Bowermanovi napadlo, že waflovač by sa dal využiť na výrobu topánok, ktoré by mali dobrú priľnavosť na rôznych povrchoch. A fungovalo to. Patentovali podrážku, ktorá bola revolučným objavom. Ponúkala lepší kontakt s povrchom a pritom bola ľahšia a odolnejšia. Na konci 70. rokov Nike predstavila novinku Nike Air, technológiu tlmenia nárazov pomocou vzduchových vankúšov a rozhodli sa rozšíriť ponuku o oblečenie.

V roku 1977 si spoločnosť Nike najala prvú reklamnú agentúru John Brown and Partners. Neskôr začali významnú spoluprácu s agentúrou Wieden+Kennnedy. Nike má a vždy mala vynikajúce marketingové kampane. V roku 1988 firma  predstavila slogan „Just do it“. Mnohí odborníci označili tento slogan za jeden z najlepších v 20. storočí.

Kampaň z roku 1988, v ktorej bol po prvý krát predstavený slogan Just Do It

Nike dnes

Nike je jednou z najznámejších globálnych značiek a cez dcérske spoločnosti vlastní aj ďalšie značky – Jordan, Hurley International či Converse. Firma  vlastní a prevádzkuje po celom svete množstvo obchodov. Značku Nike ponúka aj množstvo zahraničných a slovenských e-shopov. Napriek tomu, že sa Phil Knight nestal úspešným atlétom, svet atletiky a športu ovplyvnil viac ako výrazne.

starsi-pan-phil-knight
Phil Knight v súčasnosti (Zdroj: inc.com)

Čo si z príbehu značky Nike vieme zobrať my? Jednoznačne odhodlanie mladého športovca pretaviť jeho vlastné skúsenosti do niečoho užitočného. Identita značky je tiež učebnicovým príkladom, ako minimalizmus dokáže pôsobiť na ľudí viac, ako prekomplikovaný branding. Veď kto by už dnes nepoznal logo obyčajnej fajky?

.